Naša dolgoletna profesorica zgodovine Klavdija Volk Vujić se jih takole spominja:

»V šolskem letu 1986/87 in 1987/88 sva s kolegico nemcistko Marjeto Sreš organizirali prvo mednarodno izmenjavo z dansko šolo Handel Skole iz Københavna, skupaj z dijaki in profesorji tedanje Srednje ekonomske šole iz Ljubljane. Danska šola je bila tudi ekonomska, ker pa je na Srednji ekonomski šoli v Ljubljani primanjkovalo dijakov, so poslali vabilo na Poljane in tako se je začelo.

Izmenjava je trajala en teden, od nedelje do nedelje. Ko smo bili mi tam, so nam pripravili ples in pogostitev, tudi mi smo jim gostoljubje skušali povrniti, z bogato večerjo v Riu. Naši dijaki so bili najbolj presenečeni nad njihovim izobraževalnim sistemom, ki je bil modernejši kot naš (v tedanji SFRJ). Šola je bila sodobno opremljena, že z prvimi računalniki, odnosi zelo sproščeni, učitelj pa je bil kljub temu avtoriteta.

Njihovi dijaki so bili presenečeni nad gorami, saj je Danska nižinska dežela, njihov najvišji hrib meri 173 m. Sploh jim je bila Slovenija zelo všeč. Peljali smo jih v Postojnsko jamo pa na morje v Piran, po Ljubljani … Zelo smo se potrudili. Mi smo tam stanovali pri njih, oni pa so bivali v hotelu, mislim, da je bil motel Mrak. Razkazali smo jim šolo, zelo jih je fasciniral naš samoupravni socializem in predmet STM ( splošni temelji marksizma). Veliko so spraševali o življenju v naši tedanji državi, socialistični Jugoslaviji. Mislili so, da živimo v jeklenih časih. Zelo so bili presenečeni, da je bilo življenje sproščeno, da je vladala med ljudmi velika solidarnost. Tudi dijaki so bili zelo zainteresirani za pouk. Že res, da ni bilo velike potrošnje in prepolnih trgovin tako kot danes, so pa bili izdelki vseh vrst, predvsem tekstil zelo kakovostni, npr. Mura, Labod.

Na Dansko smo potovali z avtobusom, agencija je bila Dalmacija turist iz Splita, šoferja dva simpatična Dalmatinca. To je bilo dvodnevno romanje, čez celo Nemčijo. Nazaj grede se nam je avtobus pokvaril. Ko smo se vrnili v Ljubljano, nam je učiteljem in šoferjema naša spretna, sposobna in radodarna kolegica Marjeta pripravila večerjo. Res, bilo je zelo lepo, tisti sproščeni humor, zlati časi, ko smo se znali poveseliti, nasmejati …

V danskih dijakih in učiteljih smo dobili dobre prijatelje in mnoga prijateljstva so trajala več let. Prilagam dve fotografiji iz zares prve izmenjave, kjer sem Poljane zastopala sama. Na prvi so naši in danski dijaki tisto jutro, preden smo se odpravili domov, na drugi pa sem s kolegi iz Københavna.

Kako pa potekajo mednarodne izmenjave na Poljanah danes? Preberite:

https://120.gimnazija-poljane.com/mednarodne-izmenjave-na-poljanski-nacin/