9. maja 2020 smo želeli 120-letnico naše šole obeležiti tudi tekaško. Načrtovali smo rekordno udeležbo na 64. pohodu Pot ob žici; vsaj 120 poljanskih trojk.

V resnici smo to številko celo presegli. Do konca marca smo imeli uradno prijavljenih že 123 dijaških, 4 učiteljske in 8 poljanskih trojk vseh generacij. Verjamemo, da bi se jih v aprilu nabralo še več. Žal je bila zaradi epidemije COVID-19 odpovedana tudi ta najlepša in najbolj prisrčna športno-rekreativna prireditev pri nas in tako jubileja Gimnazije Poljane nismo mogli praznovati v »velikem športnem slogu«, kot smo načrtovali.

A prav vsega si nismo pustili vzeti. Nismo mogli dovoliti, da se tradicija teka trojk prekine in da nam je praznovanje povsem odvzeto. V soboto 9. maja 2020 ob 9.00 se nas je nekaj zagrizenih tekačev zbralo na Kongresnem trgu; med njimi tudi 2 poljanski trojki vseh generacij. Tekli smo v imenu vseh naših prijavljenih ekip. Moška trojka (bila je pravzaprav brez enega člana) se je podala na 29-kilometrsko pot okoli Ljubljane, ženska pa je v spremstvu sedmih kavalirjev opravila s krajšo 12-kilometrsko progo čez Golovec. Ko smo pritekli v namišljeni cilj na Kongresnem trgu, je bil občutek prijeten, saj smo v obstoječih razmerah (sicer precej drugače) le sledili načrtu in dobremu namenu. Na simboličen način nam je vseeno uspelo.

Na varni razdalji: en nekdanji poljanski starš, en nekdanji poljanec in ena aktualna profesorica Gimnazije Poljane

Zato se vsem vam, ki ste bili pripravljeni položiti svoj kamenček v pisan mozaik praznovanja 120-letnice Gimnazije Poljane, iskreno zahvaljujem. In vas vabim, da se nam drugo leto na teku trojk spet pridružite.

Nataša Nakrst, organizatorka prireditve

Oglejte si tudi videoposnetek: https://www.facebook.com/poljane/videos/706973566744199/