Gimnazija Poljane bo v letu 2020 upihnila že svojo 120. svečko. Eden od razlogov, da je kljub letom v tako zavidljivo dobri formi, je tudi ta, da je tek že desetletja njen način življenja. V tem času je bila nepogrešljiv člen mnogih tekaških prireditev, na katerih je v njenih barvah teklo na stotine poljancev.

Prvič smo se pod geslom »100 poljancev na Ljubljanski maraton« v tako velikem številu udeležili 5. Ljubljanskega maratona v okviru 100. obletnice šole leta 2000. Od takrat naprej smo že 20 let zapored nepogrešljivi del te največje športno-rekreativne tekaške prireditve pri nas.

120. obletnico naše šole bi radi obeležili tudi tekaško. Tokrat načrtujemo rekordno udeležbo na 64. pohodu Pot ob žici; vsaj 120 poljanskih trojk naj bi 9. maja 2020 »okupiralo« Ljubljano. Sodelovala bo večina dijakov, saj je 3 km razdalja, ki jo lahko s pomočjo prijateljev premaga prav vsak. Z različnimi razdaljami se bodo spopadli tudi učitelji in ostali poljanci. Med seboj bi radi povezali čim več tekačev različnih poljanskih generacij, jih motivirali za druženje v gibanju in navdušili za zdrav življenjski slog. Pot ob žici se nam zdi primerna izbira za počastitev 120. obletnice, saj spodbuja vse prej našteto in je obenem edinstvena, najlepša in najbolj srčna športno-rekreativna prireditev pri nas; v trojkah namreč prevlada duh solidarnosti, podpore in druženja.

Gimnazija Poljane je sicer organizirano prisotna na Trojkah že 20 let. Zadnja leta sodeluje od 15 do 30 naših ekip (to je od 45 do 90 dijakov), kar je največ med vsemi šolami. Veliko jih pomaga tudi pri organizaciji te prireditve. Spodbujamo prijateljevanje in pravi odnos v trojkah. Ta je pomembnejši od rezultata; zmagovalci so vsi, ki si pomagajo med sabo in skupaj pritečejo ali prihodijo skozi cilj.

Besedilo: Nataša Nakrst, profesorica športne vzgoje in koordinatorica tekaških prireditev na Gimnaziji Poljane, fotografija: Tadej Rozman